History

Box Grove Community Centre Building History

The original brick building was a one room school house built in 1877.  It was a typical design of the time including a belfry and a double door entrance facing 9th Line.  The foundation is fieldstone and the original building has a dirt floor crawlspace as a basement.  There have been two additions built over the years namely three rooms and a full basement on the back and a kitchen, washrooms and entrance hall on the side.

The building remained as a school for over 80 years until in the early 1960s it was vacated with children being bused to a larger multi-room building.  School buildings were used as a focal point for community gatherings over the years so it was a natural transformation for Markham to take over the building and it became the local community centre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s